Kimya Bölüm Başkanı’mız Prof. Dr. Ömer HAZMAN 1 Mayıs 2024 günü Afyon GÜN FM’in hazırladığı Kampüs Programı’na konuk olmuştur.
Prof. Dr. Ömer HAZMAN, konuşmasına başlamadan önce kimyanın insan ve insanla alakalı her türlü süreçte var olduğunu, gelişmiş ülkelerin ekonomosine doğrudan katkı sağlayan sektör olan kimyanın çok önemli bir bilim olduğunu, dolayısıyla kimya alanında nitelikli personel yetiştirmenin ülkemizin kalkınmasında önemli bir faktör olacağını hatırlatarak başlamıştır. Bu bağlamda Afyon GÜN FM ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan Kampüs Programı’nın özellikle bu alanda ihtisas yapmak isteyen genç kimyager adayları ve ailelerine bir vizyon oluşturabileceği için programda emeği geçenlere teşekkürlerini sunmuştur.
Bölümümüzün Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin en eski bölümlerinden biri olarak 2001 yılında, halen bölümümüzde öğretim üyesi olarak akademik hayatına devam eden Kurucu Öğr. Üyesi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet POYRAZ idaresinde ilk öğrencilerini 2001-2022 Eğitim Öğretim Yılı itibari ile alarak eğitim öğretime başladığını ifade eden Hazman, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı itibari ile kimya bölümünün mevcut 9 Profesör, 1 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere 13 Öğretim Elemanı ile eğitim öğretim faaliyetlerine kesintisiz bir şekilde devam ettiğini vurgulamıştır.
Bölümümüzün YÖK tarafından aktarılan kadro neticesinde her akademik yıl 25 öğrenci kayıt aldığını belirten Hazman, 4 yıllık yükseköğrenim boyunca öğrencilere bölümümüzde Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Organik Kimya, Fiziko Kimya ve Biyokimya olmak üzere 5 Anabilim Dalı’nda zorunlu ve seçmeli derslerin okutulduğunu ve kimyanın uygulamalı bir bilim olmasından ötürü bu derslerin yaklaşık olarak %35’inin laboratuvar dersleri olduğunu hatırlatmıştır. Bu bağlamda kimya bölümü olarak 3’ü öğrenci laboratuvarı ve 5’i araştırma laboratuvarı olarak tam donanımlı 8 laboratuvarla bölümümüzün öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerine destek veren kimya bölümümüzde öğrencilere her laboratuvarda dersi yürüten 1 Öğretim Üyesi ile 2 Yardımcı Öğretim Elemanı’nın eşlik ettiğini belirten Hazman, öğrencilerin her laboratuvarda güvenli bir şekilde bireysel çalışmalarına ve bu laboratuvar ortamında her türlü sarf malzeme ve cihazlara erişim sağlanmasına önem verildiğini eklemiştir. Mevcut 120 öğrencimizin olduğunu, öğretim üyesi başına yaklaşık 9 öğrenci düşmesi ayrıca mevcut 8 laboratuvar başına düşen öğrenci sayısının, bölüm başkanlığı tarafından öğrencilerin taleplerini dinleme ve yerine getirme noktasında, öğrencilerin gerek öğrenci laboratuvarlarında özgürce ve daha çok deneyimlerek öğrenme, gerekse hocaları ile araştırma laboratuvarlarına ilgi alanları doğrultusunda katılım sağlama ve bilim kültürünü henüz lisans öğrenimi boyunca öğrencilerin edinme fırsatı sunduğunu vurgulamıştır. Ayrıca Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Kimya Anabilim Dalı olarak güçlü altyapımız ve alanında uzman akademik personelimiz ile öğrencilerimizden lisansüstü düzeyde eğitim almak isteyen, akademik kariyer planlayan öğrencilerimize de mevcut hem yüksek lisans hem doktora programımızda da eğitim öğretim süreçlerinin devam ettiğini eklemiştir.
Öğrencilerin plastik, ilaç, metal, tekstil, seramik, çimento, kozmetik, gıda vb. birçok sektörde bunun yanı sıra lisans öğrenimi sırasında ücretsiz olarak aldığı pedagojik formasyon eğitim neticesinde hem Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olarak, hem de akademik bir kariyer planlayarak üniversiteler gibi birden çok farklı sektörde çalışma fırsatı bulabileceğini belirten Hazman, 6269 Sayılı “KİMYAGERLİK VE KİMYA MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN” ile meslek tanımı yapılmış Kimyager’liğin bu özellikleri ile diğer mesleklerden kendini farklı kıldığını vurgulamıştır. Bölümümüzün de bu bağlamda sağladığı üstünlüğün özellikle staj faaliyetlerini yerine getiren öğrencilerin staj komisyonuna aktardığı bilgilerden yola çıkarak değerlendirildiğini belirten Hazman, alınan geri dönüşlerin öğrencilerin kurumlarda cihazlara teknik olarak fazlasıyla aşina olduğunu, hem teknik hem de akademik olarak öğrencilerin diğer üniversitelerdeki meslektaşlarına göre artılar gösterdiğini hatta bu bağlamda bazı işverenlerin staj aşamasında öğrencilerimize iş teklifi götürmesinin bölümümüzün misyonu ve vizyonuna öğrencilerimizin donanımına dair olumlu bilgi sağladığını ifade etmiştir. Ayrıca Hazman, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı itibari ile mezun öğrencilerimizin %60’ının, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı yani geçtiğiniz yıl itibari ile mezun olan öğrencilerimizin de %40’ının şu an sektörde iş bulmuş olmaları ve aktif olarak çalışıyor olmalarının bu bilgileri destekleyici ve bölümümüz adına olumlu çıktılar olduğunu aktarmıştır.
Hazman, bölümlerin eğitim öğretim süreçlerine ek olarak topluma katkı sağlayacak hizmetlerinin olması konusunu vurgulayarak, bu bağlamda Milli eğitim Bakanlığı-Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Fen Edebiyat Fakültemiz arasında yapılan protokol kapsamında “Geçmişin İzinde Bilim” konulu söyleşilere bölümümüz olarak 2 öğretim üyemizle destek verdiğimizi ayrıca 3-4 Haziran 2024 tarihlerinde AKÜ Kimya Günleri etkinliğinin düzenleneceğini, bu etkinlik sayesinde öğrencilerin kimya sektöründe önemli pozisyonlardaki kişileri dinleme ve deneyimleme fırsatı sunulacağını ayrıca kariyerli mezun öğrencilerimizle söyleşilerin öğrenciler için bir vizyon oluşturabileceğini belirtmiştir. Öğrencilerin ayrıca akademik gelişimlerine katkı sağlayacak proje yazma, literatür tarama becerilerini geliştirecek önemli bir konu olan TÜBİTAK Öğrenci Projeleri Destekleme Programı, 2023/2 dönem başvuruları kapsamında da 2 projenin desteklendiğini bu bağlamda öğrencilerin desteklendiğini ifade etmiştir. Kimya bölümü olarak nitelikli bilimsel çıktıların da önemini vurgulayan Hazman, 2023 yılında Web of Science gibi uluslararası bilimsel veri tabanında taranan dergilerde öğretim elemanı başına yıllık 2’nin üzerinde yayın sayımız olduğunu hatırlatmıştır. Bölümümüzde akreditasyon çalışmaları doğrultusunda yapılan tüm faaliyet ve duyuruların web sayfamız üzerinden ilan edildiğini belirten Hazman, kimya bölümünü tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerin ve ailelerinin web sayfamızı ziyaret ederek tüm konularda bilgilenebileceğini aktarmıştır.
Diğer üniversitelerin benzer bölümlerinden Afyon Kocatepe Üniversitesi Kimya Bölümü’nü ayıran en temel konuların başında kuruluşundan itibaren bölümümüzün problem çözme ve yenilikler konusunda bölüm başkanlığı, bölüm kurulu, iç ve dış paydaşlarla istişare toplantılarının geldiğini ve bunu bölüm kültürü olarak devam ettirmelerinin olduğundan bahseden Hazman, genç ve dinamik kimyager adaylarını bölümümüze beklediğini ve bölümümüz ile imkanlarını tanıtma olanağı sağladığı için GÜN FM ekibine teşekkürlerini sunmalarıyla program sona ermiştir.
Programı dinlemek için GÜN FM resmi instagram hesabına tıklayarak ulaşabilirsiniz.